Cum să aveți grijă de mobilier din plăci de MDF și PAL?

06/26/2020

Plăcile de PAL (plăci de rumeguș din lemn) și MDF (plăci din fibre de densitate medie) sunt o alternativă demnă pentru lemn, care uneori depășește până și materialul natural prin caracteristicile sale tehnice. Pentru a menține un aspect atractiv, curățenia și luciul, panourile din MDF și dulap din PAL necesită o îngrijire specială.

Îngrijirea mobilierului din MDF

Plăcile de MDF de la CLEAF (Italia) și AGT (Turcia) sunt folosite pe scară largă pentru fabricarea fațadelor pentru diverse tipuri de mobilier – dulapuri cupe, bucătării, camere de zi, holuri, și comode. Popularitatea lor se datorează caracteristicilor ecologice și rezistenței excelente a materialului la stres mecanic. Designul divers al suprafețelor mate și lucioase permite crearea unor adevărate capodopere de mobilier.

Pentru ca mobilierul din MDF să nu-și piardă aspectul prezentabil timp de mulți ani de exploatare, este necesar să respectați câteva reguli:

  • Nu este recomandat să poziționați acest tip de mobilier lângă obiecte fierținți (mai aproape de 1 metru);
  • Nu este recomandată expunerea permanentă la umiditate sporită;
  • Nu se permite folosirea substanțelor de curățat cu clor sau particule abrazive, nu folosiți un aparat de curățat cu abur, sodă, ori răzuitoare;
  • Folosiți mobilierul cu fațade MDF strict în scopul prevăzut fără a depăși limitele normelor permise;
  • Condițiile optime de temperatură pentru acest mobilier sunt între +10⁰C și +40⁰C.

Îngrijirea mobilierului din MDF se realizează în felul următor:

  1. Folosind o soluție de săpun sau un agent special de curățare, ștergeți fațada de pete, praf și alți contaminanți;
  2. Folosiți partea moale a buretei pentru a elimina orice soluție reziduală;
  3. Apoi ștergeți până pe uscat cu o cârpă din microfibră;
  4. Pentru a proteja suprafața, puteți utiliza un lac pentru mobilă cu ceară.

Îngrijirea mobilei lucioase

Principiul curățării unor astfel de fațade este similar cu cel de mai sus, cu o excepție: nu folosiți detergenți, doar o soluție moale cu săpun. După ce ștergeți suprafața până la uscat, puteți aplica un lac pentru a-i reda mobilierului efectul lucitor.

Cum să aveți grijă de mobilier și dulap din PAL?

Folosirea corectă poate prelungi durata de viață chiar și a mobilierului ieftin din PAL. În ciuda faptului că acest material este bugetar, el e suficient de durabil și versatil în utilizare. Spre exemplu, fabrica de mobilă Tandem folosește PAL de la Egger pentru fabricarea cadrului și, atunci când necesar, pentru fațada dulapurilor, holuri, dulapuri de antreu, și comodelor.

Datorită rezistenței sale la umiditate, spălarea frecventă nu este o problemă pentru mobila sau dulapul din PAL. Important este să împiedicați apa să pătrundă în placă și să respectați trei reguli de îngrijire:

Înainte de a curăța suprafața, asigurați-vă că nu există fisuri pe ea, iar cantul e lipit bine pe margini;

  • Nu utilizați substanțe abrazive, e suficient să folosiți un burete moale și apă cu săpun;
  • După curățarea suprafețelor folosiți agenți antistatici care vor împiedica acumularea prafului.

Recomandări generale de utilizare: evitați expunerea directă la lumina soarelui pentru a preveni decolorarea suprafeței, de asemenea și la obiecte fierbinti și extrem de grele.